SAŁATKA Z PORÓW
Składniki:
Przygotowanie
Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Pomidory pokrój w ósemki i wytnij szypułki. Ogórka posiekaj w plasterki. Cebulę posiekaj w cienkie piórka. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Wrzuć do dania pokrojone składniki i całe oliwki. Następnie dokładnie wymieszaj. Ser feta pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm i dodaj do dania .Całość delikatnie skrop oliwą.Do sałatki dodaj grubo posiekaną miętę lub pietruszkę
SAŁATKA CEZAR
Składniki
Przygotowanie
Chleb tostowy natrzyj przeciętym ząbkiem czosnku. Następnie pokrój go w kostkę. Na patelni mocno rozgrzej oliwę i wrzuć grzanki. Gdy będą gotowe i chrupiące delikatnie dopraw je solą i oregano. Kurczaka dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój go w kostkę i dopraw solą pieprzem i oregano .Na patelni rozgrzej oliwę i na gorącą wrzuć kawałki kurczaka. Gdy będzie przyrumieniony zdejmij go z patelni i za pomocą ręcznika papierowego odsącz namiar tłuszczu . Liście sałaty oddziel i dokładnie umyj. Nadmiar wody odsącz ręcznikami papierowymi. Do małej miseczki wlej sok z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, musztardę, żółtko i do tego wyciśnij 2 ząbki czosnku. Dopraw solą z pieprzem i bardzo dokładnie całość wymieszaj Parmezan zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Na dużym talerzu rozkładaj rozdarte rękoma na kawałki liście sałaty i polej je sosem. Następnie układaj na nich kawałki mięsa, które na koniec posyp grzankami i parmezanem.