coś_na_ząb

 

SAŁATKA Z PORÓW 

Składniki:

  • 3 pory
  • 4 jajka
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 250 g sera żółtego (w jednym kawałku)
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka ugotować w osolonej wodzie (skorupki będą bez problemu odchodzić). Pory umyć, posiekać w półtalarki, sparzyć wrzątkiem.  Ser pokroić w drobną kostkę. Groszek i kukurydzę odcedzić. Jajka obrać, pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać. Majonez rozmieszać jogurtem, dodać do sałatki, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 
 
 
 
SAŁATKA GRECKA 
Składniki 
  • 3 średnie pomidory malinowe
  • 1 ogórek zielony
  • 1 czerwona cebula
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona papryka
  • 30 czarnych oliwek
  • 150 g sera feta
  • 1 mniejsza sałata lodowa
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • suszone oregano

Przygotowanie 

Wszystkie warzywa dokładnie umyj i osusz. Pomidory pokrój w ósemki i wytnij szypułki. Ogórka posiekaj w plasterki. Cebulę posiekaj w cienkie piórka. Z papryki usuń gniazdo nasienne i pokrój w grubszą kostkę. Wrzuć do dania pokrojone składniki i całe oliwki. Następnie dokładnie wymieszaj. Ser feta pokrój w kostkę o grubości ok. 1,5 cm i dodaj do dania .Całość delikatnie skrop oliwą.Do sałatki dodaj grubo posiekaną miętę lub pietruszkęlaughing

 

 

 

SAŁATKA CEZAR

Składniki

 

  • 1 sałata rzymska
  • 1 filet z kurczaka
  • 4 kromki pszennego chleba tostowego
  • parmezan
  • oliwa z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz
  • oregano

Przygotowanie  

Chleb tostowy natrzyj przeciętym ząbkiem czosnku. Następnie pokrój go w kostkę. Na patelni mocno rozgrzej oliwę i wrzuć grzanki. Gdy będą gotowe i chrupiące delikatnie dopraw je solą i oregano. Kurczaka dokładnie oczyść i umyj. Następnie pokrój go w kostkę i dopraw solą pieprzem i oregano .Na patelni rozgrzej oliwę i na gorącą wrzuć kawałki kurczaka. Gdy będzie przyrumieniony zdejmij go z patelni i za pomocą ręcznika papierowego odsącz namiar tłuszczu . Liście sałaty oddziel i dokładnie umyj. Nadmiar wody odsącz ręcznikami papierowymi. Do małej miseczki wlej sok z cytryny, łyżkę oliwy z oliwek, musztardę, żółtko i do tego wyciśnij 2 ząbki czosnku. Dopraw solą z pieprzem i bardzo dokładnie całość wymieszaj smile Parmezan zetrzyj na tarce o cienkich oczkach. Na dużym talerzu rozkładaj rozdarte rękoma na kawałki liście sałaty i polej je sosem. Następnie układaj na nich kawałki mięsa, które na koniec posyp grzankami i parmezanemcool.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl