coś_na_ząb

ZUPA KREM Z DYMI 

 

Składniki na 4 porcje 

1 mała dynia odmiany Hokkaido - to jest nieduża dynia, ciemno- pomarańczowa (taka do 1 kg, moja miała 800g) 

2 ziemniakI 

2 marchewki

1 litr bulionu (najlepiej wcześniej ugotowanego, może być również z kostki rosołowej)

1 mała cebula

sok z połowy cytryny

½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (można dać również świeży imbir, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)

sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukie .

trochę śmietany (daję około 100ml)

 

Sposób przygotowania:

Dynię umyć, oczyścić z pestek  i pokroić w kostkę razem ze skórką.

Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.

Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.

Zupę zmiksować na krem.

Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.

Dodać śmietanę. Można ją dodać pod koniec gotowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach.

 



Dodaj komentarz






Dodaj

© 2013-2024 PRV.pl
Strona została stworzona kreatorem stron w serwisie PRV.pl