ZUPA KREM Z DYMI
Składniki na 4 porcje
1 mała dynia odmiany Hokkaido - to jest nieduża dynia, ciemno- pomarańczowa (taka do 1 kg, moja miała 800g)
2 ziemniakI
2 marchewki
1 litr bulionu (najlepiej wcześniej ugotowanego, może być również z kostki rosołowej)
1 mała cebula
sok z połowy cytryny
½ łyżeczki zmielonego imbiru w proszku (można dać również świeży imbir, tylko to już do smaku, bo świeży imbir jest bardziej intensywny)
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, cukie .
trochę śmietany (daję około 100ml)
Sposób przygotowania:
Dynię umyć, oczyścić z pestek i pokroić w kostkę razem ze skórką.
Ziemniaki i marchewki umyć, obrać i pokroić w kostkę.
Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Dynię, ziemniaki, marchewki i cebulę ugotować na bulionie do miękkości.
Zupę zmiksować na krem.
Doprawić sokiem z cytryny, imbirem, solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cukrem.
Dodać śmietanę. Można ją dodać pod koniec gotowania lub dolać do zupy rozlanej na talerzach.